Energielabel (woningen)

Vanaf 1 januari 2008 is het verplicht bij verkoop of verhuur van woningen en utiliteitsgebouwen een energieprestatiecertificaat, ook wel energielabel genoemd, te overleggen. Met het energielabel krijgt de nieuwe gebruiker van een gebouw vooraf inzicht in het energiegebruik van het gebouw. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese Richtlijn energieprestatie van gebouwen, die moet leiden tot verbetering van de energieprestaties van de gebouwen in de Europese Unie. Naast het energielabel en kunnen wij eveneens een maatwerkadvies verzorgen voor een betere kijk op de te nemen maatregelen.

Voor het bepalen van de energie-index komt de adviseur bij u langs en maakt een optelsom van de totale isolatie van uw woning, zoals het dak, de muren, de vloeren en de ramen. Ook wordt er gekeken naar de energiezuinigheid van de vaste installaties. Denk aan warm water, ventilatie en verwarming.

Het label ziet eruit als het bekende energielabel van wasmachines en andere apparaten. Op de voorkant van het certificaat staan zeven energieklassen weergegeven. De klassen lopen van G (zeer onzuinig) tot A (zeer zuinig). A is nog opgedeeld in A, A+ en A++ (zuinigste).

Wat is de geldigheid van een Energielabel?
Het energielabel heeft een geldigheid van 10 jaar. Let op dat indien de woning tussentijds wordt verkocht, alsmede verbouwd is het verstandig wederom een energielabel aan te vragen.

Wanneer moet ik een Energielabel aanvragen? 
Is uw woning jonger dan 10 jaar, dan heeft u geen verplichting een energielabel aan te vragen. In dat geval is er voor de woning al bij de bouwvergunningaanvraag een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) berekend. Deze berekening vervangt het energielabel tot 10 jaar na de aanvraag van de bouwvergunning.

Vrijgestelde gebouwen, de energielabel plicht geldt niet voor:

  • Monumenten als bedoeld in de Monumentenwet 1988, of een provinciale of gemeentelijkemonumentenverordening.
  • Bestaande gebouwen met een bouwvergunning vanaf 1 januari 1998,
  • Gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten (zoals kerken en moskeeën).
  • Vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2,
  • Kleine wooneenheden in een appartementengebouw of geschakeld aan een rij eengezinswoningen hebben dus wel een energieprestatiecertificaat nodig bij bouw, verkoop en verhuur.
  • Woonwagens.
  • Onverwarmde logiesgebouwen (bv. trekkershutten).
  • Gebouwen met een industriefunctie (bv. fabriekshallen).
  • Gebouwen met een overige gebruiksfunctie (zoals schuurtjes en garages).
  • Tijdelijke bouwwerken (zoals bouwketen, noodwinkels, noodlokalen bij scholen, directie- en schaftlokalen op bouwplaatsen);

Uw gecertificeerd adviseur !
Wij zijn een gecertificeerd keuringsbureau voor het uitgeven van het energielabel. Onze gediplomeerde keurders zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van deze inspecties. 

Meer informatie?

Mocht u vragen hebben omtrent het energielabel, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via (0182) 52 12 29.

Direct een Energielabel aanvragen? (klik hier)